Piękna wakacyjna pogoda sprzyja grillowaniu, a nie ma nic lepszego jak dobrze ugrillowany karczek. Kluczem do sukcesu jest oczywiście marynata oraz sam grill.
Jeśli chodzi o sam grill, to jest parę rzeczy, na które należy zwrócić uwagę. Przede wszystkim rozpalanie grilla- najlepiej rozpalić go za pomocą przenośnego palnika (opalarki) lub używając rozpałki w formie małych kawałków drewna i, ewentualnie, papieru. Często używane rozpałki chemiczne nie są polecane, gdyż nie są zdrowe, a ponadto zmieniają smak i zapach grillowanych potraw. Drugą sprawą jest już samo grillowanie- nie należy robić tego nad ogniem, tylko nad rozżarzonymi węglami, dlatego grill zawsze warto rozpalić wcześniej i pozwolić węglowi trochę się wypalić. To tyle, co mogę poradzić w kwestii grilla, teraz kolej na marynatę:)Składniki:
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
 - 2 łyżeczki granulowanego czosnku
 - 2 łyżeczki soli
 - 1 łyżeczka pieprzu
 - 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
 - 1/2 łyżeczku mielonego imbiru
 - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 - 1 łyżka ketchupu
 - 1 łyżka musztardy (najlepiej ostrej)
 - 6 łyżek oleju
 - 4 łyzki białego wina
 
Składniki na marynatę mieszamy, następnie dokładnie pokrywamy nią pokrojony w plastry i rozbity karczek. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Można mzamarynować karczek dzień wześniej. Teraz zostaje już tylko grillowanie:)

Jeśli chodzi o dodatki do grillowanych mięs, to świetnie sprawdzają się sałatki. Na nasz weekendowy grill postanowiłam wypróbować przepis na sałakę Colesław- większości pewnie znaną z KFC. Przepis znalazłam na Notatkach kulinarnych. Proporcje sosu zachowałam w pełni, jeśli chodzi o same warzywa to podaje ilość, jaką faktycznie użyłam.
Składniki:
- 1/2 główki dużej białek kapusty poszatkowanej
 - 1 marchewka drobno starta
 - 1/2 dużej cebuli posiekanej
 - 1/3 szklanki cukru pudru
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1/8 łyżeczki pieprzu
 - 1/4 szklanki mleka
 - 1/2 szklanki majonezu
 - 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
 - 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
 
Składniki na sos połączyć, dodać do wymieszanych razem warzyw i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Sałatka jest naprawdę pyszna, syta i idealnie pasuje do grilla.Smacznego grillowania:)
witam,
OdpowiedzUsuńsałatka jest naprawdę pyszna a wiem co mówię, w końcu w ostatnią sobotę miałam okazje jej spróbowania (była zrobiona przez Darię ;))
polecam
pozwolę sobie na trochę prywaty: moja mama jest zachwycona blogiem ;)
pozdrawiam