To już nasza rodzinna tradycja, że na święta Bożego Narodzenia, prócz pierników, mamy kruche ciasteczka. Odkąd pamiętam moja mama zawsze robiła dwukolorowe szachownice i zawijańce, które uwielbia mój tata. Z czasem doszły również kruche ciastka z lukrem, a w tym roku pokusiłam się o zrobienie dodatkowo kruchych ciasteczek z nadzieniem kajmakowym. W te święta kruche ciastka miały zatem trzy odsłony. Ciasto do wszystkich tych ciastek jest to samo, różnią się tylko kształtami i udekorowaniem.
Podaje składniki od razu na podwójną porcję. Na pierwszym zdjęciu są kruche ciasteczka i pierniki, które opisze za niedługo.

Składniki:
- 1 kg mąki (mieszanki mąk tortowej i krupczatki w proporcji ok. 1:1)
- 500 g margaryny
- 320 g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1-2 łyżki mleka
Mąkę z proszkiem oraz cukier puder przesiewamy przez sito na stolnice. Dodajemy cukier waniliowy. W usypanej górce robimy wgłębienie i wbijamy 2 jajka., a na koniec dodajemy margarynę, najlepiej pokrojoną na mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy kakao i mleko i ponownie wyrabiamy, by zyskało jednolity brązowy kolor. Gotowe ciasta zawijamy w folię i wkładamy na co najmniej 30 min. do lodówki.
Ciastka dwukolorowe
.jpg)
Jeśli chcemy uzyskać ślimaczki to należy rozwałkować ciemne i jasne ciasto na cienkie placki, nałożyć je na siebie, lekko rozwałkować i zwinąć. Następnie rolujemy tak długo, aż wałek z ciasta będzie miał średnice ok. 3 cm. Zawijamy w pergamin i wkładamy do zamrażalki.
Ciasto powinno poleżeć w zamrażalce kilka godzin,ja robię je zawsze dzień przed pieczeniem (lub wcześniej). Po wyjęciu odwijamy ciasto z pergaminu i kroimy na ok. 0,5 cm plastry. Pieczemy ok. 12 min. w 180 stopniach. Pierwsza partia przeważnie piecze się kilka minut dłużej.
Kruche ciastka z lukrem

- 1 białko
- 6-7 łyżek cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- różne posypki do dekoracji
Białko, sok z cytryny i przesiany cukier ubijamy razem za pomocą miksera lub trzepaczki do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody.
Wyjmujemy jedną z 2 pozostałych części jasnego ciasta z lodówki. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy ulubione kształty foremkami. Pieczemy ok. 12 min. w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika lukrujemy i dekorujemy posypkami. Pozostawiamy do zastygnięcia na kilka godzin.
Kruche ciasteczka z nadzieniem kajmakowym
.jpg)
- gotowy kajmak lub puszka słodzonego mleka skondensowanego
Aby uzyskać kajmak gotujemy mleko w puszce (zamkniętej) ok. 3 godzin tak, by woda stale przykrywała puszkę. Po 3 godzinach wyjmujemy puszkę z wody i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy ostygnie, można ją otworzyć i cieszyć się przepysznym kajmakiem.
Ostatnią porcję ciasta wyjmuje z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą foremek wykrawamy ulubione kształty, u mnie królują gwiazdy i serca. Można zrobić zarówno ciasteczka "z dziurką" jak też bez niej, po prostu przełożone kajmakiem, ja jednak lubię ten efekt wystającego kajmaku z ciasteczek, dlatego preferuję opcję "z dziurką". Żeby je zrobić należy w większych ciastkach wykroić za pomocą mniejszej foremki środek, a po upieczeniu na całe ciastko posmarowane kajmakiem nałożyć takie "z dziurką". Ciastka pieczemy tak jak poprzednio, ok. 12 min w 180 stopniach.
Ciastka te są świetne również na każdą inną okazję, szczególnie że wszystkim bardzo smakują.
Smacznego :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciastka, w szczególności z czekoladą. Często piekę je sam w domu. Ostatnio np. przygotowywałem pyszne domowe markizy czekoladowe wg przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Czekolada to mój ulubiony smakołyk oraz dodatek do ciast i deserów.
OdpowiedzUsuń