Co tu dużo pisać, od czasu do czasu mam ochotę na dobre pulpety;) Tym razem proponuję klopsy z mięsa drobiowego z pieczarkami w sosie pieczarkowym. Doskonale komponują się z brązowym ryżem albo kaszą. Składniki na około 20 pulpetów.

- ok. 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka (u mnie zmielone 3 pojedyńcze piersi)
- 600 g pieczarek
- 0,5 l wody lub bulionu (może być drobiowy lub grzybowy)
- 1 duża cebula
- ok. 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany 12%
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Połowę pieczarek drobno siekamy, dodajemy połowę pokrojonej cebuli, solimy i smażymy razem na 1 łyżce masła, aż cebula się zeszkli, a pieczarki zmiękną i puszczą sok. Odkładamy do ostygnięcia, po czym dodajemy całość do mięsa drobiowego. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy mniej więcej połowę do mięsa i pieczarek. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy całość najlepiej rękami i formujemy małe pulpety. Na talerzu wysypujemy mąkę ziemniaczaną i każdy pulpet odtaczamy w mące. W garnku podgrzewamy wodę lub bulion, gdy zaczyna się gotować dodajemy ostrożnie pulpety. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 20 min. W tym czasie pozostałe pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy je z pozostałą cebulą na maśle na patelni przez ok. 10 min. Następnie mieszamy śmietanę z mąką pszenną i kilkoma łyżkami bulionu, w którym gotują się pulpety. Dodajemy do pieczarek i chwilę mieszamy, aż powstanie gęsty sos. Przelewamy sos do gotujących się pulpetów, dodajemy pozostałą natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.


Pulpety drobiowe nie wymagają dodatku bułki, bo mięso jest wystarczająco delikatne. Z połączeniu z pieczarkami są naprawdę pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego :)
przepyszne! z takim sosikiem to już w ogóle super :)
OdpowiedzUsuńLubie takie obiadki. Byc moze niedługo sie skusze ;)
OdpowiedzUsuńKażdy od czasu do czasu ma ochotę na pulpety :) Jak dla mnie, wspaniały obiadek :)
OdpowiedzUsuńnatka pietruszki niezbędna. mój Luby niestety od pulpetów woli..zwykłe mielone. ach te chłopy;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj, wyszło super! Mój sosik miał nieco jaśniejszy kolor.
OdpowiedzUsuńWspaniałe !
OdpowiedzUsuń