Specjalnie dla mojej kochanej Mamy, z okazji Jej święta, ciasto marchewkowe:) Poniższy przepis opiera się na tym, zaproponowanym przez Liskę, na własne potrzeby trochę zmieniłam proporcje. Ciasto wyszło naprawdę pyszne i świetnie komponuje się z serową masą, którą zostało przełożone. A co najważniejsze smakowało Mamie;)
Składniki:

- 3 jajka
- 250 g mąki (ja dałam 100g tortowej i 150g pełnoziarnistej z Lubelli)
- 150 ml oleju
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta soli
- 300 g startej marchewki
- 400 g serka naturalnego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 śmietan fixy
- 8 łyżek cukru pudru (4 do masy, 8 do lukru)
- 2 łyżki soku z cytryny
- polewa czekoladowa

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodajemy przyprawy, kakao i sól. Suche składniki stopniowo dodajemy do masy jajecznej, aż się całkowicie połączą. Na koniec dorzucamy startą marchewkę i mieszamy całość.
Przekładamy do okrągłej posmarowanej masłem i wysypanej bułką lub mąką formy o średnicy 22 cm i pieczemy 45-50 min w 180 stopniach.
W trakcie pieczenia przygotowujemy masę do przełożenia oraz lukier. Najpierw masa: odkładamy jedną łyżkę serka do osobnej miski. Resztę serka oraz jogurt łączymy z 4 łyżkami cukru pudru i ubijamy ok.3-4 min. Następnie dodajemy 2 śmietan fixy i mieszamy, aż zgęstnieje. Masa gotowa.
Lukier: odłożoną łyżkę serka mieszamy z sokiem z cytryny, a następnie dodajemy 8 łyżek cukru pudru. Ucieramy całość na gęsty lukier (ja to robię mikserem).
Upieczone ciasto musi chwilę ostygnąć, a następnie kroimy je na dwie części, przekładamy kremem, a wierzch lukrujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Jak lukier zastygnie dekorujemy ciasto roztopioną polewą czekoladową.

Smacznego :)
Przekładamy do okrągłej posmarowanej masłem i wysypanej bułką lub mąką formy o średnicy 22 cm i pieczemy 45-50 min w 180 stopniach.
W trakcie pieczenia przygotowujemy masę do przełożenia oraz lukier. Najpierw masa: odkładamy jedną łyżkę serka do osobnej miski. Resztę serka oraz jogurt łączymy z 4 łyżkami cukru pudru i ubijamy ok.3-4 min. Następnie dodajemy 2 śmietan fixy i mieszamy, aż zgęstnieje. Masa gotowa.
Lukier: odłożoną łyżkę serka mieszamy z sokiem z cytryny, a następnie dodajemy 8 łyżek cukru pudru. Ucieramy całość na gęsty lukier (ja to robię mikserem).
Upieczone ciasto musi chwilę ostygnąć, a następnie kroimy je na dwie części, przekładamy kremem, a wierzch lukrujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Jak lukier zastygnie dekorujemy ciasto roztopioną polewą czekoladową.

pewnie Mama była zachwycona takim smakowitym prezentem! :)
OdpowiedzUsuń