To pożywne danie zostało mi ostatnio przypomniane na wyjeździe przez koleżankę Gosię:) Po powrocie od razu udałam się do sklepu po paczkę płatków owsianych, by móc raczyć się co dzień tym prostym, a jakże pysznym śniadaniem.
Sposób podania owsianki z orzechami oraz cząstkami owoców, który zaproponowała Gosia, bardzo przypadł mi do gustu. Nie ma nic lepszego jak połączenie ciepłej, rozpływającej się w ustach owsianki z chrupiącymi orzechami oraz zimnymi owocami. Idealne zestawienie konsystencji.
Lubię bardzo gęstą owsiankę, wręcz papkę owsiankową, i na taką podam proporcje poniżej. Duża porcja dla jednej osoby.
Lubię bardzo gęstą owsiankę, wręcz papkę owsiankową, i na taką podam proporcje poniżej. Duża porcja dla jednej osoby.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 6-7 łyżek płatków owsianych
- łyżeczka ziaren lnu (niekoniecznie)
- szczypta soli
- szczypta cukru
- orzechy (ja używam włoskich)- ilość w zależności od upodobań 1-2 łyżki
- owoce (brzoskwinie, nektaryny, banany, maliny, itp.)
Do rondla wlewamy mleko i gotujemy. Gdy zaczyna się gotować wrzucamy otręby i ziarna lnu. Gotujemy ok. 5 min cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy szczyptę soli i cukru i dokładnie mieszamy. Ja odstawiam owsiankę na kilka minut, by lekko przestygła, następnie nakładam do miski, wsypuję orzechy i na wierzch kładę owoce.
Palce lizać ;)
Palce lizać ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz