wtorek, 27 października 2009

Kotlety ryżowo- pieczarkowe

Dla osób lubiących eksperymentować coś na całkiem szybki, syty i jarski obiad. Kotlety w końcu można robić z wielu różnych składników, nie tylko z mięsa. Tu wariant pieczarek z ryżem.

Składniki na 2 osoby.

Składniki:
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki ryżu
  • ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
Ryz gotujemy, odcedzamy i wrzucamy do miski. Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na maśle. Pieczarki drobno siekamy i wrzucamy do cebuli i czosnku, solimy. Całość podsmażamy, aż pieczarki będą miękkie. Gdy będą gotowe wrzucamy je do miski z ryżem, dodajemy jajko oraz 2 łyżki bułki tartej. Doprawiamy sola i pieprzem. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej i smażymy na złoty kolor z każdej strony.

Kotlety są naprawdę sycące. Można podać z sałatką, ogórkami kiszonymi lub marynowanymi patisonami. Myślę, że dobrze też sprawdzi się do nich sos grzybowy;)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz