Dla osób lubiących eksperymentować coś na całkiem szybki, syty i jarski obiad. Kotlety w końcu można robić z wielu różnych składników, nie tylko z mięsa. Tu wariant pieczarek z ryżem.
Składniki na 2 osoby.
Składniki:
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 szklanki ryżu
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz
Ryz gotujemy, odcedzamy i wrzucamy do miski. Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na maśle. Pieczarki drobno siekamy i wrzucamy do cebuli i czosnku, solimy. Całość podsmażamy, aż pieczarki będą miękkie. Gdy będą gotowe wrzucamy je do miski z ryżem, dodajemy jajko oraz 2 łyżki bułki tartej. Doprawiamy sola i pieprzem. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej i smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Kotlety są naprawdę sycące. Można podać z sałatką, ogórkami kiszonymi lub marynowanymi patisonami. Myślę, że dobrze też sprawdzi się do nich sos grzybowy;)
Kotlety są naprawdę sycące. Można podać z sałatką, ogórkami kiszonymi lub marynowanymi patisonami. Myślę, że dobrze też sprawdzi się do nich sos grzybowy;)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz