Dla wielbicieli makaronu z sosem z tuńczyka lub dla osób lubiących eksperymenty (bądź dla jednych i drugich) kolejny szybki i łatwy przepis z tuńczykiem w roli głównej. Tym razem sos jest bardzo gęsty, a danie tak samo sycące.
Składniki dla 2-3 osób.Składniki:
- 200 g makaronu (świderki lub muszelki)
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży serek topiony o smaku zielonej cebulki
- 4 łyżki gęstej śmietany
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Gdy się zeszklą dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, solimy i podsmażamy ok. 5 min. Dodajemy odsączonego tuńczyka i smażymy chwilę całość na dużym ogniu. Zmniejszamy ogień dorzucamy serek topiony, śmietanę oraz zioła prowansalskie (ok. 2 szczypty). Trzymamy na ogniu 1-2 min., tak by sos się podgrzał i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nakładamy makaron i sos na talerze i gotowe:)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz