sobota, 31 października 2009

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami

Dla wielbicieli makaronu z sosem z tuńczyka lub dla osób lubiących eksperymenty (bądź dla jednych i drugich) kolejny szybki i łatwy przepis z tuńczykiem w roli głównej. Tym razem sos jest bardzo gęsty, a danie tak samo sycące.
Składniki dla 2-3 osób.

Składniki:
  • 200 g makaronu (świderki lub muszelki)
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży serek topiony o smaku zielonej cebulki
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Gdy się zeszklą dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, solimy i podsmażamy ok. 5 min. Dodajemy odsączonego tuńczyka i smażymy chwilę całość na dużym ogniu. Zmniejszamy ogień dorzucamy serek topiony, śmietanę oraz zioła prowansalskie (ok. 2 szczypty). Trzymamy na ogniu 1-2 min., tak by sos się podgrzał i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nakładamy makaron i sos na talerze i gotowe:)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz