niedziela, 7 lutego 2010

Ciasto Krówka

To ciasto robiłam na Sylwestra - słodkie co nieco również musiało znaleźć się na stole;) Jest to moja wersja Krówki - spody raczej standardowe, podobne do miodownika, natomiast krem jest mojego autorstwa - śmietankowo-karmelowy, dodatkowo podkreśla smak Krówki. Ciasto robimy dzień, dwa wcześniej, bo im starsze tym lepsze :)

Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 2 śmietan fixy
  • 1 tubka skondensowanego mleka o smaku karmelowym
  • 3-4 łyżki cukru żelującego (1:2)
  • kajmak do posmarowania ciasta (ok.4-5 kopiastych łyżek) - użyłam gotowego
  • płatki migdałowe lub orzechy do posypania
Mąkę razem z sodą i cukrem przesiewamy przez sito. Dodajemy miękkie masło, miód, jajka oraz cukier waniliowy i zagniatamy całość. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Kwadratowe formy o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód oraz boki) i wylepiamy ciastem. Pieczemy ok.15 min (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy partiami karmelowe mleko z tubki i cukier. Na koniec dodajemy śmietan fixy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
Po wyciągnięciu kremu z lodówki, przekładamy nim placki ciasta, smarujemy z wierzchu kajmakiem i posypujemy migdałami/ orzechami. Odstawiamy w chłodne miejsce na jeden dzień.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. jest dużo słodkiej masy
    tak lubię najbardziej
    (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! zwłaszcza ta masa mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no właśnie, ta masa wydaje się być ciekawa.. : ]

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię to ciacho :) Idealne na niedzielne spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chce je zrobić:) Juz chyba od roku hehe..powiedz czy wychodzi bardzo słodkie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosia99 - słodkie jest, ale nie do przesady, takie w sam raz;) Jeśli ktoś woli bardzo słodkie (a słodycz w 95% zależy od kremu) to wystarczy dodać więcej cukru do kremu, już zwykłego :)

    OdpowiedzUsuń