niedziela, 21 lutego 2010

Zupa-krem z groszku

A oto kolejny cudownie zielony obiad - cieszy oko i żołądek:) Z racji pory zimowej w grę wchodził groszek mrożony, który sprawdził się idealnie do tej prostej i smacznej zupy. Składniki podaję na dwie osoby.

Składniki:
  • ok. 200-250 g mrożonego groszku
  • łyżeczka przyprawy do zup (warzywko, vegeta)
  • kilka łyżek słodkiej śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • 0,5 l wody
Wodę zagotowujemy, do wrzątku wrzucamy mrożony groszek, przykrywamy i gotujemy ok.10-15 min. Dorzucamy łyżeczkę przyprawy do zup i gotujemy jeszcze kilka minut, tak by groszek był miękki, ale zachował piękny kolor. Następnie miksujemy blenderem i całość przecieramy przez sito (dzięki temu oddzielimy esencję zupy od łupinek). Całość doprawiamy solą i pieprzem, można rozcieńczyć, jeśli jest zbyt gęsta.
Podajemy z kilkoma łyżkami śmietany, można też dorzucić kilka odłożonych ugotowanych ziarenek groszku.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Oko cieszy i to niezmiernie :) I tak już nastraja wiosennie, pozytywnie. Taka terapeutyczna zupa :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. groszkowy krem to jedna z moich ulubionych zup
    intensywnie zielona i pyszna

    OdpowiedzUsuń
  3. też robię groszkowy krem, ale na swój sposób :) niedawno kupiłam suchy zieliny groszek i będę gotować, bo dawno tej zupy u mnie nie było :)

    OdpowiedzUsuń