sobota, 27 lutego 2010

Walentynkowa pizza

Z lekkim opóźnieniem trafia ten przepis na bloga, śmiało można jednak wykorzystać go nawet bez okazji dla ukochanej osoby. W końcu wszyscy dobrze wiedzą: przez żołądek do serca :)
Jedyną "innowacją" w tym przepisie jest kształt. Niby nic wielkiego, a jednak warto wykorzystać możliwość łatwego formowania pizzy w dowolny kształt. Nie potrafię jednoznacznie nazwać smakowego rodzaju tej pizzy, ale połączenie kurczaka w przyprawie gyros, warzyw oraz majonezu jest naprawdę warte polecenia;)

Składniki:
  • 1,5-2 szklanek mąki
  • 1 torebka drożdży instant
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano
  • kilka łyżek wody, jeśli ciasto będzie za gęste
  • 1 pojedyńcza duża pierś z kurcza (lub mała podwójna)
  • przyprawa gyros
  • por
  • czerwona papryka
  • 3 średnie pieczarki
  • cebula (ja użyłam czerwonej)
  • seler naciowy (niekoniecznie)
  • ketchup lub sos pomidorowy
  • majonez o wyrazistym smaku
  • 200 -250 g startego sera żółtego
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, sól, zioła oraz mleko i oliwę i wyrabiamy całość. Jeśli ciasto jest zbyt gęste (nie klei się) należy dodać kilka łyżek wody. Wyrabiamy, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Kurczaka myjemy, czyścimy, kroimy na kawałki wielkości kęsa i obsmażamy na patelni w przyprawie gyros. Wystarczy kilka minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w piórka, pora myjemy i kroimy w talarki, a pieczarki w cienkie plasterki. Paprykę czyścimy i kroimy w ok. 3 cm paski (można też w większą kostkę). Selera naciowego myjemy i kroimy w mała kawałki.
Przystępujemy do formowania spodu. Ciasto rozwałkowujemy starając się nadać mu kształt trójkąta. Gdy uzyskamy pożądaną grubość (ja lubię cieniutkie ciasto), wykrawamy kształt serca. Ciasto, które zostało po wykrojeniu, używamy do zrobienia brzegu pizzy. Nakłuwamy nożem spód w kilku miejscach, smarujemy ciasto ketchupem (sosem pomidorowym), nakładamy cienką warstwę sera (ok. 1/3) i kładziemy na cieście plasterki pieczarek, cebulę, pora, selera, kurczaka i paprykę. Na koniec w kilku miejscach kładziemy małe kupki majonezu, całość posypujemy serem.
Pieczemy w 200 stopniach ok.15-20 min.

Aż żal kroić po wyjęciu z pieca;)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz