wtorek, 27 lipca 2010

Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym

Co tu dużo pisać, od czasu do czasu mam ochotę na dobre pulpety;) Tym razem proponuję klopsy z mięsa drobiowego z pieczarkami w sosie pieczarkowym. Doskonale komponują się z brązowym ryżem albo kaszą. Składniki na około 20 pulpetów.

Składniki:
  • ok. 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka (u mnie zmielone 3 pojedyńcze piersi)
  • 600 g pieczarek
  • 0,5 l wody lub bulionu (może być drobiowy lub grzybowy)
  • 1 duża cebula
  • ok. 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Połowę pieczarek drobno siekamy, dodajemy połowę pokrojonej cebuli, solimy i smażymy razem na 1 łyżce masła, aż cebula się zeszkli, a pieczarki zmiękną i puszczą sok. Odkładamy do ostygnięcia, po czym dodajemy całość do mięsa drobiowego. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy mniej więcej połowę do mięsa i pieczarek. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy całość najlepiej rękami i formujemy małe pulpety. Na talerzu wysypujemy mąkę ziemniaczaną i każdy pulpet odtaczamy w mące. W garnku podgrzewamy wodę lub bulion, gdy zaczyna się gotować dodajemy ostrożnie pulpety. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 20 min. W tym czasie pozostałe pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy je z pozostałą cebulą na maśle na patelni przez ok. 10 min. Następnie mieszamy śmietanę z mąką pszenną i kilkoma łyżkami bulionu, w którym gotują się pulpety. Dodajemy do pieczarek i chwilę mieszamy, aż powstanie gęsty sos. Przelewamy sos do gotujących się pulpetów, dodajemy pozostałą natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.

Pulpety drobiowe nie wymagają dodatku bułki, bo mięso jest wystarczająco delikatne. Z połączeniu z pieczarkami są naprawdę pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. przepyszne! z takim sosikiem to już w ogóle super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie obiadki. Byc moze niedługo sie skusze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Każdy od czasu do czasu ma ochotę na pulpety :) Jak dla mnie, wspaniały obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. natka pietruszki niezbędna. mój Luby niestety od pulpetów woli..zwykłe mielone. ach te chłopy;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałam Cię zaprosic do konkursu, który zorganizowałam na swoim blogu dla kreatywnych i pomysłowych bloggerów :) Można wygrac super gadżety i kosz smakowitości. Wszystkie informacje znajdziesz u mnie:

    http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

    Pozdrawiam i zapraszam do wspólnej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam dzisiaj, wyszło super! Mój sosik miał nieco jaśniejszy kolor.

    OdpowiedzUsuń