poniedziałek, 24 sierpnia 2009

Karczek z grilla z sałatką Colesław

Piękna wakacyjna pogoda sprzyja grillowaniu, a nie ma nic lepszego jak dobrze ugrillowany karczek. Kluczem do sukcesu jest oczywiście marynata oraz sam grill.

Jeśli chodzi o sam grill, to jest parę rzeczy, na które należy zwrócić uwagę. Przede wszystkim rozpalanie grilla- najlepiej rozpalić go za pomocą przenośnego palnika (opalarki) lub używając rozpałki w formie małych kawałków drewna i, ewentualnie, papieru. Często używane rozpałki chemiczne nie są polecane, gdyż nie są zdrowe, a ponadto zmieniają smak i zapach grillowanych potraw. Drugą sprawą jest już samo grillowanie- nie należy robić tego nad ogniem, tylko nad rozżarzonymi węglami, dlatego grill zawsze warto rozpalić wcześniej i pozwolić węglowi trochę się wypalić. To tyle, co mogę poradzić w kwestii grilla, teraz kolej na marynatę:)

Składniki:
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczku mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej ostrej)
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyzki białego wina
Składniki na marynatę mieszamy, następnie dokładnie pokrywamy nią pokrojony w plastry i rozbity karczek. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Można mzamarynować karczek dzień wześniej. Teraz zostaje już tylko grillowanie:)


Jeśli chodzi o dodatki do grillowanych mięs, to świetnie sprawdzają się sałatki. Na nasz weekendowy grill postanowiłam wypróbować przepis na sałakę Colesław- większości pewnie znaną z KFC. Przepis znalazłam na Notatkach kulinarnych. Proporcje sosu zachowałam w pełni, jeśli chodzi o same warzywa to podaje ilość, jaką faktycznie użyłam.

Składniki:
  • 1/2 główki dużej białek kapusty poszatkowanej
  • 1 marchewka drobno starta
  • 1/2 dużej cebuli posiekanej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
  • 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny

Składniki na sos połączyć, dodać do wymieszanych razem warzyw i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Sałatka jest naprawdę pyszna, syta i idealnie pasuje do grilla.

Smacznego grillowania:)

1 komentarz:

  1. witam,
    sałatka jest naprawdę pyszna a wiem co mówię, w końcu w ostatnią sobotę miałam okazje jej spróbowania (była zrobiona przez Darię ;))
    polecam

    pozwolę sobie na trochę prywaty: moja mama jest zachwycona blogiem ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń