poniedziałek, 24 sierpnia 2009

Tarta szpinakowa

Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw we Francji, jednak cieszy się popularnością na całym świecie. Składająca się z kruchego spodu i nadzienia tarta może być podawana jako danie główne lub deser. Nadzień do tart zapewne jest tyle ilu kucharzy, za mną już od jakiegoś czasu chodziło nadzienie ze szpinaku.
Danie, które prezentuję, to właściwie quiche, które od tarty różni się tym, że do wkładu tarty dodawana jest masa śmietanowo- jajeczna. Myślę jednak, że samo nazewnictwo nie jest tak ważne, jak wspaniały smak tarty:)


Ponieważ nie mam formy do tart, moją upiekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Podaję składniki na tartę dla dwóch osób.

Składniki na kruchy spód:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • po szczypcie soli, gałki muszkatołowej i imbiru
Do przesianej mąki wbić jajko oraz dodać pokrojone masło i przyprawy. Szybko zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (w przypadku formy do tart dokładnie ją wylepić ciastem, w przypadku tortownicy wylepić spód a z pozostałego cista uformować ok. 1-1,5 cm rant). Ponakłuwać ciasto. Teraz są dwie możliwości- można albo posmarować ciasto białkiem, albo rozłożyć na cieście pergamin i wsypać na niego groch lub fasolę. Niezależnie od wybranej metody wstawiamy ciasto do piekarnika na 170 stopni i pieczemy na złoty kolor (ok.20 min).

Składniki na nadzienie szpinakowe:
  • 250 g świeżego szpinaku
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka ziaren sezamu
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli i szczypta pieprzu
Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i ziarna sezamu. Gdy cebula zmięknie dodajemy czosnek oraz szpinak. Smażymy do odparowania. W misce roztrzepujemy jako ze Śmietaną. Po odparowaniu szpinaku dodajemy go do masy śmietanowo- jajecznej. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe nadzienie nakładamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na 15-20 min.


Ciasto wychodzi dość tłuste, jak dla mnie zbyt tłuste, ale za to prawdziwie kruche. Przepis jest przeróbką przepisu na tartę pochodzącego z Kuchni polskiej.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz