Mozzarella to biały, tłusty, podpuszczkowy ser z mleka bawolego lub krowiego. Ma bardzo delikatny smak, przez co łatwo poddaje się innych smakom. Mozzarella składa się z licznych warstw, przez co ma bardzo charakterystyczną strukturę, a pokrojona lekko się rozpada.
Caprese świetnie nadaje się na przekąskę, a z dodatkiem pieczywa na pożywne śniadanie.
Jak napisałam wyżej tradycyjne caprese składa się z pomidorów, mozzarelli oraz bazylii. Ja zamiast bazylii wolę zieloną cebulkę. Jeśli chodzi o mozzarellę, to używam takiej z mleka krowiego, można dostać mozzarellę różnych producentów. Ja polecam tą z Lidla;)
Jak napisałam wyżej tradycyjne caprese składa się z pomidorów, mozzarelli oraz bazylii. Ja zamiast bazylii wolę zieloną cebulkę. Jeśli chodzi o mozzarellę, to używam takiej z mleka krowiego, można dostać mozzarellę różnych producentów. Ja polecam tą z Lidla;)
Składniki:
- duży pomidor
- jedna kulka mozzarelli
- zielona cebulka
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny (ja uwielbiam ciemny)
- sól, pieprz
Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry i przekładamy je na przemian na talerzu. Posypujemy zieloną cebulką, polewamy oliwą i octem (wedle uznania, ja lubie dużo octtu) i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz