czwartek, 27 sierpnia 2009

Lody waniliowe

W upalnie dni nie może zabraknąć lodów, idealnych na deser i ochłodę zarazem. Zawsze je kupuję, szczególnie, że mam już swoje ulubione rodzaje i smaki, ale tym razem postanowiłam zrobić je sama.

Wybrałam waniliowe- bezpieczny start, w końcu klasyczny smak, poza tym te piękne czarne piegi w żółtej masie:) Lody zrobiłam według przepisu z Kuchni polskiej, z podwójnej porcji.

Składniki:
  • 8 żółtek
  • 20 dag cukru
  • szklanka śmietany kremówki
  • 1/2 litra mleka
  • laska wanilii
Żółtka ucieramy z cukrem na gładka i puszystą masę. Śmietanę, mleko oraz przeciętą i wydrążoną laskę wanilii (wydrążone ziarna wanilii też dorzucamy) zagotowujemy. Gorącym mlekiem i śmietaną zalewamy powoli żółtka, stale mieszając. Całość stawiamy na garnku z wodą i stale mieszając zagęszczamy na parze. Trwa to ok. 20 min, masa nie powinna być zbyt długo zagęszczana, gdyż może się zważyć. Zagęszczoną masę przecieramy przez sito, najlepiej do metalowego naczynia. Gdy przestygnie, wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Co pół godziny wyjmować i miksować lub mieszać. Po ok 4-5 godzinach lody powinny być gotowe.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz