Przyznam, że nie należę do amatorów ryb, jednak jest kilka, które lubię. Jedną z nich jest pstrąg, stanowiący bogate źródło białka oraz witaminy A. Można przyrządzać go na różne sposoby, ja najbardziej lubię pstrąga w połączeniu z czosnkiem, natką pietruszki oraz oliwą.
Składniki:
- 2 wypatroszone pstrągi
- pęczek natki pietruszki
- ok. 1/4 główki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- kilka łyżek mąki
- cytryna
Wypatroszone pstrągi myjemy i filetujemy (najlepiej wkładając palce pod ości zaraz za głową i pociągając palcem wzdłuż grzbietu z dwóch stron). Natkę pietruszki siekamy, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Natkę, czosnek, sól oraz oliwę mieszamy razem. Wyfiletowane pstrągi "otwieramy" i dokładnie smarujemy oliwą z dodatkami. Pstrągi delikatnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 5 min z każdej strony. Podajemy z ćwiartkami cytryny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz