piątek, 28 sierpnia 2009

Pstrąg z pietruszką i czosnkiem

Przyznam, że nie należę do amatorów ryb, jednak jest kilka, które lubię. Jedną z nich jest pstrąg, stanowiący bogate źródło białka oraz witaminy A. Można przyrządzać go na różne sposoby, ja najbardziej lubię pstrąga w połączeniu z czosnkiem, natką pietruszki oraz oliwą.

Podaję składniki na 2 osoby.

Składniki:
  • 2 wypatroszone pstrągi
  • pęczek natki pietruszki
  • ok. 1/4 główki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • kilka łyżek mąki
  • cytryna
Wypatroszone pstrągi myjemy i filetujemy (najlepiej wkładając palce pod ości zaraz za głową i pociągając palcem wzdłuż grzbietu z dwóch stron). Natkę pietruszki siekamy, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Natkę, czosnek, sól oraz oliwę mieszamy razem. Wyfiletowane pstrągi "otwieramy" i dokładnie smarujemy oliwą z dodatkami. Pstrągi delikatnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 5 min z każdej strony. Podajemy z ćwiartkami cytryny.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz