czwartek, 27 sierpnia 2009

Zupa letnia

Latem do zupy można wykorzystać wszystkie te warzywa, które ma się właśnie pod ręką. Gotowana na wodzie, bez zabielania, jest bardzo lekka i smaczna. Ja użyłam warzyw z ogródka moich dziadków:)

Składniki:
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • 1 kalarepa
  • 1 marchewka
  • 1 mniejsza cebula
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • woda (tyle, by przykryła pokrojone składniki)
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w plasterki. Kalarepę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w plastry. Liście z kalarepy rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w gruba kostkę lub piórka. Warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy, aż warzywa zmiękną. W trakcie gotowania dodajemy pietruszkę oraz masło. Na koniec doprawiamy pieprzem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz