poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Makaron z sosem z tuńczyka

Amatorką ryb może nie jestem, ale za to uwielbiam tuńczyka z puszki, oczywiście w dużych kawałkach;) Przepis na sos z wykorzystaniem tuńczyka dostałam jeszcze w liceum. Jest naprawdę prosty, a sos wychodzi pyszny, co więcej, dodany do makaronu jest bardzo sycący.
Podaję składniki na 4 osoby.

Składniki:
  • 2 puszki tuńczyka (może być w oleju lub sosie własnym)
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • makaron (rodzaj wg uznania, najlepiej sprawdzają się grubsze wstążki)
Na patelni rozgrzewamy olej (jeśli używamy tuńczyka w oleju, to korzystamy z niego). Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy, by lekko zmiękła. Czosnek drobno siekamy. Gdy cebula zmięknie dodajemy czosnek, chwilkę podsmażamy i dodajemy tuńczyka. Całość smażymy jeszcze ok. 5 min. Zmniejszamy płomień i wlewamy słodką śmietanę, gdy lekko się podgrzeje powoli dodajemy kwaśną. Powoli zagotowujemy, pod koniec dodając posiekaną natkę pietruszki.
W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.

Można udekorować natką pietruszki.

Smacznego :)

1 komentarz: