Jabłka w cieście są świetne na obiad, deser lub ciepłe słodkie śniadanie. Przepisów na ciasto, poniekąd najważniejszy element tej potrawy, jest bardzo wiele- od ciast naleśnikowych po te przypominające biszkopt. Łącząc kilka z nich stworzyłam słodkie puszyste ciasto naleśnikowe. Jego dodatkowym plusem jest to, że kiedy kończą się jabłka można z niego usmażyć małe naleśniki;)
- 3 jabłka
- sok z cytryny
- cynamon, przyprawa do deserów
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 duży cukier waniliowy (32 g)
- 4 lekko kopiaste łyżki mąki
- szczypta proszku do pieczenia
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne (najlepiej za pomocą specjalnego wycinaka) i kroimy na centymetrowe plastry. Skrapiamy cytryną i oprószamy przyprawami.
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier waniliowy i ubijamy. Dodajemy mleko i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, stale mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami dodajemy do ciasta.
Jabłka zamaczamy w cieście i smażymy na maśle lub oleju.Można podawać posypane cukrem pudrem lub polać miodem i oprószyć przyprawą do deserów.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz