wtorek, 1 września 2009

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście są świetne na obiad, deser lub ciepłe słodkie śniadanie. Przepisów na ciasto, poniekąd najważniejszy element tej potrawy, jest bardzo wiele- od ciast naleśnikowych po te przypominające biszkopt. Łącząc kilka z nich stworzyłam słodkie puszyste ciasto naleśnikowe. Jego dodatkowym plusem jest to, że kiedy kończą się jabłka można z niego usmażyć małe naleśniki;)

Składniki:
  • 3 jabłka
  • sok z cytryny
  • cynamon, przyprawa do deserów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 duży cukier waniliowy (32 g)
  • 4 lekko kopiaste łyżki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne (najlepiej za pomocą specjalnego wycinaka) i kroimy na centymetrowe plastry. Skrapiamy cytryną i oprószamy przyprawami.
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier waniliowy i ubijamy. Dodajemy mleko i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, stale mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami dodajemy do ciasta.
Jabłka zamaczamy w cieście i smażymy na maśle lub oleju.

Można podawać posypane cukrem pudrem lub polać miodem i oprószyć przyprawą do deserów.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz