Lato to czas obfitujący w przeróżne warzywa, m.in. cukinię. Moi dziadkowie hodują ją na ogródku, dzięki czemu w wakacje często na moim stole goszczą dania z cukinią.
Placki z cukinii są ciekawą konkurencją dla placków ziemniaczanych. Masę na placki przyrządza się naprawdę szybko, a samo smażenie też nie zabiera dużo czasu.
Z podanych składników usmażymy placki dla dwóch bardzo wygłodniałych osób lub trzech o normalnym apetycie;)
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 15 dag startego żółtego sera
- 3 jajka
- 6-8 łyżek mąki
- 2-3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- szczypta proszku do pieczenia
- sól i pieprz
Przepis na te placki zaczerpnęłam z książki Kuchnia polska, która do placków poleca podawać sałatkę z pomidorów. Ja zdecydowałam się na podanie z greckim jogurtem, kwaśna śmietana również się sprawdzi.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz