środa, 19 sierpnia 2009

Placki z cukinii

Lato to czas obfitujący w przeróżne warzywa, m.in. cukinię. Moi dziadkowie hodują ją na ogródku, dzięki czemu w wakacje często na moim stole goszczą dania z cukinią.


Placki z cukinii są ciekawą konkurencją dla placków ziemniaczanych. Masę na placki przyrządza się naprawdę szybko, a samo smażenie też nie zabiera dużo czasu.
Z podanych składników usmażymy placki dla dwóch bardzo wygłodniałych osób lub trzech o normalnym apetycie;)



Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 3 jajka
  • 6-8 łyżek mąki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól i pieprz
Cukinie razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajka, przyprawy, posiekany czosnek oraz natkę pietruszki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i startym serem i dodajemy do cukinii. Gdy masa jest gotowa pozostaje już tylko smażenie placków na złoty kolor.


Przepis na te placki zaczerpnęłam z książki Kuchnia polska, która do placków poleca podawać sałatkę z pomidorów. Ja zdecydowałam się na podanie z greckim jogurtem, kwaśna śmietana również się sprawdzi.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz