wtorek, 25 sierpnia 2009

Szarlotka sypana

Szarlotka jest ciastem znanym na całym świecie. Najczęściej składa się z kruchego ciasta oraz jabłkowego nadzienia. Odmian szarlotek jest bardzo wiele, ja zaprezentuję dziś tą najprostszą- szarlotkę sypaną. Przepis na nią znalazłam i na moim ulubionym blogu Pesto, i w kilku książkach kucharskich.

Ciasto jest tym prostsze, że nie potrzebujemy do niego jajek, nie wymaga ono również wyrabiania.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenie
  • 1 kg jabłek
  • przyprawy wedle uznania: cynamon, kardamon, imbir, przyprawa korzenna do pierników
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
Ciasto wychodzi naprawdę słodkie, dlatego można zmniejszyć ilość cukru zwiększając jednocześnie ilość mąki i kaszy, by w sumie sypkie składniki dały 3 szklanki.

Mąkę, kaszę, cukier oraz proszek do pieczenia mieszamy razem. Jabłka ścieramy, dodajemy do nich przyprawy i mieszamy. Formę grubo smarujemy masłem, szczególnie dno. Na spód wysypujemy połowę sypkiej mieszanki. Na to nakładamy pół masy jabłkowej i posypujemy połową orzechów. Na to reszta sypkich składników, a na górę jabłka i orzechy. Na sam wierzch kładziemy masło w plasterkach lub ścieramy je na tarce. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 min.

Jeśli chodzi o warstwy to można całą masę jabłkową nałożyć między sypane składniki, wtedy masło kładziemy na sypką mieszankę, dzięki czemu uzyskamy coś a la kruszonkę na wierzchu.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz