Szarlotka jest ciastem znanym na całym świecie. Najczęściej składa się z kruchego ciasta oraz jabłkowego nadzienia. Odmian szarlotek jest bardzo wiele, ja zaprezentuję dziś tą najprostszą- szarlotkę sypaną. Przepis na nią znalazłam i na moim ulubionym blogu Pesto, i w kilku książkach kucharskich.
Ciasto jest tym prostsze, że nie potrzebujemy do niego jajek, nie wymaga ono również wyrabiania.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenie
- 1 kg jabłek
- przyprawy wedle uznania: cynamon, kardamon, imbir, przyprawa korzenna do pierników
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
Ciasto wychodzi naprawdę słodkie, dlatego można zmniejszyć ilość cukru zwiększając jednocześnie ilość mąki i kaszy, by w sumie sypkie składniki dały 3 szklanki.
Mąkę, kaszę, cukier oraz proszek do pieczenia mieszamy razem. Jabłka ścieramy, dodajemy do nich przyprawy i mieszamy. Formę grubo smarujemy masłem, szczególnie dno. Na spód wysypujemy połowę sypkiej mieszanki. Na to nakładamy pół masy jabłkowej i posypujemy połową orzechów. Na to reszta sypkich składników, a na górę jabłka i orzechy. Na sam wierzch kładziemy masło w plasterkach lub ścieramy je na tarce. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 min.
Jeśli chodzi o warstwy to można całą masę jabłkową nałożyć między sypane składniki, wtedy masło kładziemy na sypką mieszankę, dzięki czemu uzyskamy coś a la kruszonkę na wierzchu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz