wtorek, 8 września 2009

Hawajskie calzone

Pizza jest jednym z moim popisowych dań, choć pewnie daleko jej do włoskiego oryginału;) Podstawą pizzy jest oczywiście ciasto drożdżowe. Kiedyś długo szukałam właściwego przepisu na ciasto takie jak lubię, czyli cienkie i chrupkie. Teraz ciasto robię dodając składniki na oko, by uzyskać pożądaną konsystencję ciasta drożdżowego, dlatego to ciasto za każdym razem jest trochę inne.
Jeśli szukacie pewnego urozmaicenia w podawaniu pizzy to może być nim właśnie Calzone- wielki pieróg z ciasta na pizzę. Piecze się równie szybko, a nadzienie wspaniale się rozpływa. Poza tym dla każdego można upiec po jednym calzone. Podaje składniki na 3 porcje.

Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 torebka drożdży instant
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
  • podsmażona pierś z kurczaka lub szynka drobiowa (ok. 20 dag)
  • 1 puszka krojonego ananasa
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • ketchup pikantny lub sos pomidorowy
  • 30 dag startego sera żółtego
Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy drożdże, sól oraz zioła, dolewamy ciepłe mleko oraz oliwę i wyrabiamy. Wyrabiać należy około 5 min, by ciasto zaczęło odchodzić od ręki i przestało się mocno kleić. Jeśli jest zbyt gęste, można dodać 1-2 łyżki wody. Po wyrobieniu ciasta oprószyć je lekko mąką z wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 0,5 h. Drożdże instant mają ten plus, że tylko raz muszą wyrastać:)
Jeśli chodzi o nadzienie to szynkę lub kurczaka kroimy w większą kostkę, pora w krążki, a paprykę w paski. Na połowie (rozwałkowanego na koło) ciasta kładziemy sos (ketchup), szynkę ser, paprykę, pora, ananasa, znowu ser i sos. Następnie zalepiamy szczelnie ciasto i nakłuwamy w kilku miejscach.
Pieczemy ok. 20 min w 200 stopniach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz