wtorek, 1 września 2009

Zapiekanka ziemniaczana z miesęm mielonym

Zapiekanka- kilka składników wrzuconych razem do brytfanki, posypanych serem i zapieczonych. Niby nic, a jednak może stanowić świetne urozmaicenie w kuchni, bo np. zamiast ziemniaków z mielonym możemy zaserwować zapiekankę z ziemniaków z mięsem:)

Porcja dla 2-3 osób.

Składniki:
  • 1/2 kilograma ziemniaków
  • 30 dag mięsa mielonego (wieprzowego, drobionego- wg uznania)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 puszka pomidorów
  • 20 dag żółtego sera
  • 1/2 małego kubka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w piórka. Mięso lekko obsmażamy na patelni, doprawiamy i zalewamy pomidorami, gotujemy ok. 5 min. Śmietanę mieszamy z jajkiem. Do natłuszczonej brytfanki układamy po kolei 1/3 część ziemniaków (posypujemy solą, pieprzem i ziołami), 1/2 pokrojonej marchewki i cebuli, trochę startego sera, 1/2 części mięsa. Następnie ponownie ziemniaki, marchewkę, cebulę, ser, mięso, a za koniec ziemniaki. Całość zalewamy śmietaną z jajkiem i posypujemy serem.
Pieczemy ok. 40 min. w 170 stopniach.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. A więc raportuję, co następuje. Zapiekanka wyszła całkiem nieźle pomimo kilku niedociągnięć. Następnym razem muszę pamiętać o podgotowaniu marchewki i podsmażeniu cebulki oraz trochę bardziej doprawić. Sądzę jednak, że fakt, iż w pierwszym dniu zniknęła większa część zapiekanki, a w kolejnym pozostała mówi sam za siebie. I bynajmniej to nie ja zjadłam najwięcej. Czego nie da się ukryć - trochę żałuję. ;| Ale następnym razem... następnym razem to ja (!) zjem najwięcej! A co! :D

    OdpowiedzUsuń