poniedziałek, 21 września 2009

Klopsiki w sosie koperkowym

Nie jadam mięsa zbyt często, nie dlatego, że go nie lubię, raczej z powodu mojej słabości do warzyw. I może też dzięki temu, że mięso niecodziennie gości na moim stole, tak bardzo lubię mięso mielone w różnej formie, ostatnio moją ulubioną są klopsiki. Padło na klopsiki w sosie koperkowym, które 'chodzą' za mną już od kilku tygodniu, kiedy to robiła je w swoim programie Brygida Kosel. Od razu zaznaczam, że przepis nie jest zaczerpnięty z programu, który był dla mnie raczej inspiracją;)
Ilość na 4 porcje.


Składniki:
  • 40 dag mięsa mielonego (u mnie łopatka)
  • 1 namoczona bułka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
  • pęczek koperku
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 1/2-1 szklanki wody
Odciśnięta bułkę dodajemy do mięsa, wsypujemy jeszcze 4 łyżki bułki tartej, pokrojoną drobno cebulę, posiekany czosnek, 2 łyżki posiekanego koperku oraz sól i pieprz. Całość mieszamy dokładnie rękami. Gdy masa będzie jednolita zaczynamy formowanie klopsików- ja wolę małe. Klopsiki obtaczamy w mieszance z mąki pszennej i ziemniaczanej i podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni z każdej strony po ok. 1 minucie. Podsmażone klopsiki lądują w garnku, gdzie zalewamy je wodą i gotujemy pod przykryciem. Do wody można dodać szczyptę przyprawy rosołowej (np. Vegety). Gdy woda się zagotuje wlewamy śmietanę i dorzucamy posiekany koperek. Gotujemy ok. 10- 15 min.

Klopsiki wychodzą wspaniałe w smaku i rozpływają się w ustach. Podawać można z ziemniakami lub kaszą.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz