piątek, 18 września 2009

Sałatka fasolowo- ziemniaczana

W upalne dni, które co prawda w tym roku już się skończyły, rzadko kiedy mam ochotę na coś ciepłego, dlatego też na obiad staram się robić pożywne sałatki. Przepis na sałatkę fasolową z ziemniakami odkryłyśmy już kilka lat temu dzięki specjalnemu wydaniu Dobrych Rad- Sałatki.
Do dziś ta sałatka jest dla mnie przebojem w sezonie na fasolkę szparagową, szczególnie ze względu na swój lekko kwaskowaty posmak, który nadaje sałatce sos.

Składniki:
  • 0,5 kg małych ziemniaków
  • 0,5 kg fasolki szparagowej najlepiej zielonej, wtedy kolor urozmaica danie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (można dać więcej)
  • szczypta cukru
  • po 1/2 łyżeczki pieprzu i soli
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach ok. 20 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Kroimy na połówki. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 min. Cebulę obieramy i kroimy w krążki, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni podsmażamy cebulę razem z czosnkiem, gdy się zeszkli wrzucamy ziemniaki. Całość smażymy kilka minut na dużym ogniu, by ziemniaki lekko się przypiekły. Zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie mieszamy sos z oliwy, octu, soku z cytryny, cukru, przypraw i natki. Gdy ziemniaki przestygną, przekładamy je do miski, dorzucamy fasolę, zalewamy sosem i delikatnie mieszamy całość.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz