Sezon na cukinię już dobiega końca, warto zatem skusić się jeszcze na małe co nieco:) Cukinia jest dość uniwersalnym warzywem, nadaje się świetnie na obiady w różnej formie, ciasta (już niedługo przepis na czekoladowe ciasto z cukinią;) ) czy przetwory, zarówno te słodkie, jak i pikantne.
Składniki:
- 2 duże lub 3 średnie cukinie
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz, sól, ewentualnie ulubione zioła
- makaron ok 300-400g, mogą być wstążki, świderki, muszelki- wg upodobań
- 2 kulki mozzarelli
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę (na maśle bądź oleju). Gdy zmięknie, dodajemy pokrojoną w kawałki cukinię oraz posiekany lub przeciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na dużym ogniu, aż cukinia lekko zmięknie. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany makaron oraz posiekaną natkę. Dodajemy oliwę i całość mieszamy.
Po nałożeniu na wierzch każdej porcji kładziemy porwaną na kawałki mozzarellę. Jej kremowa konsystencja i chłód idealnie komponują się z ciepłą, lekko chrupką cukinią.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz