niedziela, 11 października 2009

Kluski śląskie z karczkiem w sosie własnym, czyli niedzielnego obiadu cz. II

Rosół jest zaledwie rozgrzewką podczas niedzielnego obiadu;) Nie może się obejść bez dania głównego, na które złożyły się kluski śląskie oraz duszony karczek. Gumiklyjzy są chyba najbardziej znanym śląskim specjałem, a najlepiej smakują z mięsami z sosem, który cudownie wypełnia ich wgłębienia. Nie ma się co więcej rozwodzić, przechodzę do składników:)

Składniki:
  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
Zasada robienia klusek jest prosta- proporcja ziemniaków do mąki to 4:1. Jeśli nie chcecie bawić się w odmierzanie najlepiej ugotowane i rozgniecione ziemniaki uklepać w misce, podzielić na 4 równe części, jedną z nich wyciągnąć (położyć na reszcie ziemniaków) i w jej miejsce nasypać mąki ziemniaczanej.
  • 0,6-07 kg karczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • pierz
  • sól
  • 2 łyżki mąki
Ziemniaki obieramy, gotujemy i jeszcze ciepłe przepuszczamy przez maszynkę, praskę lub po prostu rozgniatamy. Gdy będą już dobrze rozgniecione dodajemy mąkę ziemniaczaną i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie bierzemy po kawałku ciasta, formujemy kuleczki i kciukiem robimy wgłębienia. Jeśli ktoś lubi bardzo gumiaste kluski to gotujemy je od razu po uformowaniu (najlepiej jakby były jeszcze lekko ciepłe). Gotujemy w osolonej wodzie, od wypłynięcia jeszcze 1-2 min.
Olej, musztardę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz mieszamy razem i nacieramy marynatą karczek. Najlepiej zostawić go na kilka godzin, można przygotować dzień wcześniej i odłożyć do lodówki. Około 1 h przed przyrządzeniem klusek wyciągamy karczek z lodówki. W garnku, w którym będziemy go gotować rozgrzewamy bardzo mocno olej, a następnie obsmażamy karczek z każdej strony, tak by się zrumienił. Zalewamy wodą po połowy wysokości karczku, zmniejszamy ogień, dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i gotujemy pod przykryciem ok. 40-45 min. na małym ogniu. Po tym czasie kroimy karczek na kawałki (grubość wedle uznania i ilości osób) i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Gdy kluski są prawie gotowe, wyciągamy karczek i zagęszczamy sos mąką.

Podajemy obficie polane sosem z dodatkiem ogórków lub buraków.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz