Bardzo lubię przyrządzać smażone makarony z azjatycką nutą, dlatego mając trochę więcej czasu postanowiłam wykorzystać nabyty niedawno w Kuchni świata makaron chiński. Taki smażony makaron (równie dobrze może być to makaron ryżowy lub któryś z makaronów japońskich) można przyrządzić dosłownie z każdym zestawem warzyw i innych dodatków. Ja jestem wierna kilku- cebuli, marchewce i kiełkom (jeśli akurat się nie skończyły). Poza tym dodatek sosu sojowego, przyprawy 5 smaków i już uzyskujemy cudowny aromat i smak Azji.
Tym razem wersja mięsna z dodatkiem grzybów. Składniki na 4 porcje.Składniki:
- 250 g makaronu chińskiego
- 3-4 filety z kurczaka (pojedyncze)
- 2 cebule (ja użyłam jednej zwykłej i jednej czerwonej)
- 1 średnia marchewka
- 2 czerwone papryki
- ok. 30 dag pieczarek
- 3-4 g suszonych grzybów mun
- 2 łyżki kiełków fasoli mung
- 2-3 liście sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- po szczypcie imbiru i kardamonu
- szczypta soli
Suszone grzyby mun przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie kroimy w podłużne plastry. Makaron zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i zostawiamy na 5 min. Odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w słupki, a paprykę w paseczki. Pieczarki kroimy w plastry. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w paski. Na dużej i głębokiej patelni (lub w garnku z grubym dnem) mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę, marchewkę, paprykę oraz grzybki mun. Smażymy co chwilę mieszając, aż cebula lekko zmięknie. Dodajemy pieczarki, posypujemy szczyptą soli i nadal smażymy na bardzo mocnym ogniu, stale mieszając, by warzywa się nie przypaliły. Po ok. 5 min dodajemy kurczaka i nadal smażymy. Gdy mięso się zetnie dodajemy sos sojowy, sos chilli oraz przyprawy. Smażymy chwilę, by smaki się przegryzły, dodajemy makaron i trzymamy całość jeszcze 2-3 min na dużym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodajemy pokrojone liście sałaty oraz kiełki, mieszamy i nakładamy do miseczek.
Można posypać sezamem lub zieloną cebulką.
Palce lizać!! Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz