czwartek, 22 października 2009

Smażony makaron chiński

Bardzo lubię przyrządzać smażone makarony z azjatycką nutą, dlatego mając trochę więcej czasu postanowiłam wykorzystać nabyty niedawno w Kuchni świata makaron chiński. Taki smażony makaron (równie dobrze może być to makaron ryżowy lub któryś z makaronów japońskich) można przyrządzić dosłownie z każdym zestawem warzyw i innych dodatków. Ja jestem wierna kilku- cebuli, marchewce i kiełkom (jeśli akurat się nie skończyły). Poza tym dodatek sosu sojowego, przyprawy 5 smaków i już uzyskujemy cudowny aromat i smak Azji.
Tym razem wersja mięsna z dodatkiem grzybów. Składniki na 4 porcje.


Składniki:
  • 250 g makaronu chińskiego
  • 3-4 filety z kurczaka (pojedyncze)
  • 2 cebule (ja użyłam jednej zwykłej i jednej czerwonej)
  • 1 średnia marchewka
  • 2 czerwone papryki
  • ok. 30 dag pieczarek
  • 3-4 g suszonych grzybów mun
  • 2 łyżki kiełków fasoli mung
  • 2-3 liście sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • po szczypcie imbiru i kardamonu
  • szczypta soli
Suszone grzyby mun przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie kroimy w podłużne plastry. Makaron zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i zostawiamy na 5 min. Odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w słupki, a paprykę w paseczki. Pieczarki kroimy w plastry. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w paski. Na dużej i głębokiej patelni (lub w garnku z grubym dnem) mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę, marchewkę, paprykę oraz grzybki mun. Smażymy co chwilę mieszając, aż cebula lekko zmięknie. Dodajemy pieczarki, posypujemy szczyptą soli i nadal smażymy na bardzo mocnym ogniu, stale mieszając, by warzywa się nie przypaliły. Po ok. 5 min dodajemy kurczaka i nadal smażymy. Gdy mięso się zetnie dodajemy sos sojowy, sos chilli oraz przyprawy. Smażymy chwilę, by smaki się przegryzły, dodajemy makaron i trzymamy całość jeszcze 2-3 min na dużym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodajemy pokrojone liście sałaty oraz kiełki, mieszamy i nakładamy do miseczek.

Można posypać sezamem lub zieloną cebulką.

Palce lizać!! Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz