Spaghetti- powszechnie znany i lubiany makaron, najczęściej podawany z sosem pomidorowym, pewnie też dlatego słysząc spaghetti od razu myślę o długich, grubych nitkach skąpanych w pomidorach. I czy jest to sos czysto pomidorowy, czy też z mięsem, nie ma to dla mnie większego znaczenia, gdyż uwielbiam każdą odmianę połączenia makaronu z pomidorem. Jednak klasyczny sos bolognese już mi się lekko znudził w formie, dlatego tym razem wybrałam spaghetti z pulpetami- jak w "Zakochanym kundlu", tym razem jednak każde z nas miało własny talerz;)
Składniki na dwie porcje.
Składniki: Składniki na dwie porcje.
- 25 dag mięsa mielonego
- 1/2 czerstwej bułki
- 2 łyżki bułki tartej
- po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
- 6-8 pomidorów (zależy od wielkości)
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta oregano
- ok. 150- 200 g ugotowanego makaronu spaghetti
- trochę żółtego sera do posypania
- sól, pieprz
Bułkę należy namoczyć w wodzie, następnie odcisnąć. Odciśniętą bułkę, bułkę tartą, pół posiekanej cebuli oraz po szczypcie soli i pieprzu dodać do mięsa. Dokładnie wymieszać, najlepiej rękami. Z gotowej masy formować pulpety, a następnie obtoczyć je w mieszance mąk. Podsmażyć pulpety krótko z każdej strony na patelni. Odłożyć.
Dwa pomidory odłożyć do sparzenia, pozostałe pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i gotować ok. 8-10 min do rozgotowania. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito. Sparzone i obrane ze skóry pomidory przekroić i usunąć z nich nasiona. Pozostały miąższ pokroić i dodać do przetartych pomidorów. Pozostałą cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do sosu. Zagotować z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, ziół i przypraw, dodać dwie łyżki oliwy i wrzucić pulpety. Całość gotować pod przykryciem ok. 10-15 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz