wtorek, 13 października 2009

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Zapiekanka ta jest świetną opcją na wykorzystanie makaronu, który pozostał nam z poprzedniego dnia lub zużycia wszelkich resztek makaronów, które zostały w domu, jak to zrobiłam ja;) Jeśli macie już wcześniej ugotowany makaron to zrobienie całego obiadu nie powinno zająć więcej niż 0,5 godziny. No i jest to wspaniała okazja to rozkoszowania się szpinakiem, na który sezon już prawie dobiegł końca.

Zapiekanka starczy na 3-4 osoby.

Składniki:
  • ok. 400-500 g makaronu
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 30 dag szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany
  • 20 dag tartego żółtego sera
Makaron należy ugotować wg przepisu na opakowaniu. Połowę cebuli kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, gdy zmięknie dodajemy mięso mielone, smażymy 5 min i dodajemy pomidory z puszki. Smażymy jeszcze 5 min., doprawiamy pieprzem i solą. Pozostałą połowę cebuli kroimy w piórka i podsmażamy razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Szpinak myjemy i wrzucamy na patelnie do cebuli i czosnku, smażymy ok. 2-3 min, doprawiamy solą i pieprzem.
Jajko mieszamy ze śmietaną.
Do żaroodpornego naczynia wkładamy 1/3 makaronu, uklepujemy, polewamy 1/3 masy jajeczno-śmietanowej, nakładamy mięso z pomidorami i posypujemy ok. 1/3 startego sera. Na to kolejna warstwa makaronu, masy śmietanowo- jajecznej, szpinak i ser. Na koniec resztę makaronu polanego masą posypujemy obwicie serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 min.

Zimna zapiekanka jest równie pyszna i lepiej 'się trzyma';) To samo nadzienie można również wykorzystać do lasagne, smakuje równie dobrze.

Smacznego :)

1 komentarz: