sobota, 21 listopada 2009

Ryżowa sałatka z tuńczyka

Tuńczyk z puszki chyba najczęściej jest zużywany właśnie do sałatek, u mnie jada się z nim dwie wersje sałatek- ryżową oraz z kapustą pekińską (przepis na pewno się tu ukaże, prędzej czy później;). Sałatka w sam raz na imprezę lub sycącą kolację, niektórym może zastąpić obiad. Proporcje, które podaję, są na średnią miskę, czyli mniej więcej 6-8 porcji.

Składniki:
  • 1-1,5 szklanki ryżu
  • 1 puszka tuńczyka (ja preferuję w kawałku w sosie własnym)
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 jajko
  • majonez
  • pieprz
Ryż i jajko należy ugotować. Cebulę drobno pokroić, ogórki pokroić w kostkę. Ugotowane jajko drobno posiekać. Do miski wrzucić ugotowany ryż, cebulę, ogórki, odsączonego tuńczyka oraz jajko. Dodać ok.3-4 łyżki majonezu, doprawić pieprzem do smaku i wymieszać. Można posypać zieloną cebulką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz