czwartek, 12 listopada 2009

Zupa czosnkowo- szpinakowa

Ostatnio udało mi się jeszcze dostać świeży szpinak, dlatego musiałam wypróbować tą zupę. Okazała się hitem!! Myślę, że i wielbiciele czosnku, jak i fani szpinaku będą nią zachwyceni. Robi się ją w miarę psoto, a smak jest obłędny. Podaję składniki na 4 porcje.

Składniki:
  • główka czosnku
  • 35 dag szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 szklanki bulionu (ja użyłam z kostki drobiowo-warzywnego)
  • 1/2 szklanki śmietany 12 %
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • grzanki lub czerstwa bułka
Cebulę drobno pokroić, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, następnie dokładnie wymieszać (rozetrzeć) z 1/2 łyżeczki soli. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę razem z czosnkiem. Podsmażyć, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Następnie zalać bulionem i gotować pod przykryciem 10 min. W tym czasie przebrać i umyć szpinak, a następnie przelać go gorącą wodą. Odcisnąć i drobno pokroić. Po 10 min. gotowania zupę zmiksować, dodać szpinak oraz śmietanę i doprawić pieprzem (ewentualnie solą). Gotować ok. 5 min. Ponownie zmiksować, jednak już nie tak dokładnie, by kawałki szpinaku pływały w zupie.
Podawać z grzankami lub połamaną czerstwą bułką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz