poniedziałek, 30 listopada 2009

Szpinak zapiekany z jajkiem w kokilkach

Inspiracje znalazłam z gazetce poświęconej przygotowaniu różnych prostych smakołyków na śniadanie wielkanocne. I choć zbliżają się zupełnie inne święta, to jednak ten przepis jest dość uniwersalny i jeśli dostaniecie świeży szpinak to warto przyrządzić sobie takie dobre śniadanie, ewentualnie zaserwować zapiekany szpinak na kolacje. Podaje składniki na dwie osoby.


Składniki:
  • 250 g szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula (może być zwykła lub czerwona, ja użyłam czerwonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy do zeszklenia. Szpinak myjemy, odciskamy i dorzucamy na patelnie. Smażymy ok.2-3 min, aż szpinak bardzo zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy gałką oraz solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kokilki smarujemy masłem (ok. 1/2 łyżki) i nakładamy do nich szpinak robiąc w środku wgłębienie. Do każdej kokilki wbijamy ostrożnie jajko, tak aby zachować całe żółtko. Na wierzch kładziemy odrobinę masła (pozostałe 1/2 łyżki). Wkładamy do piekarnika na ok.12 min. Jajko powinno się ściąć, jednak żółtko powinno być jeszcze lekko lejące. Po wyjęciu można posypać szczypiorkiem oraz lekko posolić.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz