Tę potrawę przyniósł do domu Tata, w oryginale była to ryba z sałatką. Kurczak również dobrze pasuje, a do sałatki sprawdzają się różne rodzaje sałaty - można użyć lodowej, masłowej lub rzymskiej. Potrawa jest lekkostrawna, jedynym minusem może być czosnkowy oddech po jej spożyciu;) Podaje składniki na 2 porcje.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- 1/2 główki sałaty lodowej (lub cała masłowa)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego (ja użyłam 3 bo lubię duże ilości octu)
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- szczypta Wegety
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Piersi z kurczaka oczyścić, posoli oraz posypać przyprawami. Smażyć na dużym ogniu po ok. 5 minut z każdej strony.
Sałatę pokroić lub porwać. Oliwę, ocet oraz miód wlać do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przyprawy i dokładnie połączyć składniki. Polać dressingiem sałatę. Dokładnie wymieszać.
Na zdjęciach przykładowy sposób podania, najczęściej to sałatką zakrywam mięso, bądź rybę. Jeśli ktoś chciałby jeszcze lekko zaostrzyć sos to można dodać 1/2 łyżeczki ostrej musztardy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz