środa, 16 grudnia 2009

Smażony kurczak na sałacie z miodowo- czosnkowym dressingiem

Tę potrawę przyniósł do domu Tata, w oryginale była to ryba z sałatką. Kurczak również dobrze pasuje, a do sałatki sprawdzają się różne rodzaje sałaty - można użyć lodowej, masłowej lub rzymskiej. Potrawa jest lekkostrawna, jedynym minusem może być czosnkowy oddech po jej spożyciu;) Podaje składniki na 2 porcje.

Składniki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • 1/2 główki sałaty lodowej (lub cała masłowa)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego (ja użyłam 3 bo lubię duże ilości octu)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta Wegety
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Piersi z kurczaka oczyścić, posoli oraz posypać przyprawami. Smażyć na dużym ogniu po ok. 5 minut z każdej strony.
Sałatę pokroić lub porwać. Oliwę, ocet oraz miód wlać do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przyprawy i dokładnie połączyć składniki. Polać dressingiem sałatę. Dokładnie wymieszać.

Na zdjęciach przykładowy sposób podania, najczęściej to sałatką zakrywam mięso, bądź rybę. Jeśli ktoś chciałby jeszcze lekko zaostrzyć sos to można dodać 1/2 łyżeczki ostrej musztardy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz