niedziela, 1 listopada 2009

Zupa ogórkowa

Zupy są idealne na chłodne dni, bo wspaniale rozgrzewają, ponadto są szybkie do zrobienia. Jestem wielką fanką kwaśnego jedzenia, dlatego też bardzo lubię zupę ogórkowa czy kapuśniak, oczywiście im kwaśniejsze, tym lepsze;) Tym razem padło na ogórkową. Lubię zupę na mocno ukiszonych ogórkach, z koperkiem i ryżem, choć wiem, że wiele osób jada ogórkową z ziemniakami, ja jednak upodobałam sobie wersję z ryżem.
Składniki na 4 porcje z dokładką.


Składniki:
  • 5-6 dużych ogórków kiszonych
  • 1,5-2 l wody (w tym woda po ogórkach, jeśli macie)
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka Wegety lub innej przyprawy uniwersalnej
  • ok. 6 łyżek słodkiej śmietany
  • pieprz
Ryz gotujemy i odcedzamy. Ogórki trzemy na tarce na grubych oczkach, podobnie marchewkę. Warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Dorzucamy wegetę oraz koperek. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 min. Do tym czasie dodajemy śmietanę oraz pierz do smaku. Do gotowej zupy wrzucamy ugotowany ryż, mieszamy i podajemy.
Ryz można też ugotować od razu w zupie wrzucając go razem z warzywami, należy jednak pamiętać by dodać więcej wody.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz