środa, 30 grudnia 2009

Kruche ciasteczka w kilku odsłonach

To już nasza rodzinna tradycja, że na święta Bożego Narodzenia, prócz pierników, mamy kruche ciasteczka. Odkąd pamiętam moja mama zawsze robiła dwukolorowe szachownice i zawijańce, które uwielbia mój tata. Z czasem doszły również kruche ciastka z lukrem, a w tym roku pokusiłam się o zrobienie dodatkowo kruchych ciasteczek z nadzieniem kajmakowym. W te święta kruche ciastka miały zatem trzy odsłony. Ciasto do wszystkich tych ciastek jest to samo, różnią się tylko kształtami i udekorowaniem.
Podaje składniki od razu na podwójną porcję. Na pierwszym zdjęciu są kruche ciasteczka i pierniki, które opisze za niedługo.


Składniki:
  • 1 kg mąki (mieszanki mąk tortowej i krupczatki w proporcji ok. 1:1)
  • 500 g margaryny
  • 320 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo na ciemne ciasto:
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki mleka
Mąkę z proszkiem oraz cukier puder przesiewamy przez sito na stolnice. Dodajemy cukier waniliowy. W usypanej górce robimy wgłębienie i wbijamy 2 jajka., a na koniec dodajemy margarynę, najlepiej pokrojoną na mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy kakao i mleko i ponownie wyrabiamy, by zyskało jednolity brązowy kolor. Gotowe ciasta zawijamy w folię i wkładamy na co najmniej 30 min. do lodówki.

Ciastka dwukolorowe

Z lodówki wyjmujemy ciasto ciemne oraz jedną porcję ciasta jasnego. Aby uformować szachownicę odrywamy po kawałku ciasta z każdego rodzaju, rolujemy ciasto do grubości ok. 7-10 mm wałka, a następnie sklejamy wałki różnych kolorów na przemian. Dla wersji 2x2 łączymy wałek ciemny z jasnym (należy wykonać dwa takie łączenia) i sklejone dwukolorowe paski nakładamy na siebie tak, by biała część górnego wałka znalazła się na ciemnej części dolnego wałka. Dokładnie "uklepujemy" ciasto, by się zlepiło, starając się nadać mu kształt kwadratu w przekroju. Zawijamy w pergamin i wkładamy do zamrażalki.
Jeśli chcemy uzyskać ślimaczki to należy rozwałkować ciemne i jasne ciasto na cienkie placki, nałożyć je na siebie, lekko rozwałkować i zwinąć. Następnie rolujemy tak długo, aż wałek z ciasta będzie miał średnice ok. 3 cm. Zawijamy w pergamin i wkładamy do zamrażalki.
Ciasto powinno poleżeć w zamrażalce kilka godzin,ja robię je zawsze dzień przed pieczeniem (lub wcześniej). Po wyjęciu odwijamy ciasto z pergaminu i kroimy na ok. 0,5 cm plastry. Pieczemy ok. 12 min. w 180 stopniach. Pierwsza partia przeważnie piecze się kilka minut dłużej.

Kruche ciastka z lukrem

Dodatkowe składniki:
  • 1 białko
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • różne posypki do dekoracji
Białko, sok z cytryny i przesiany cukier ubijamy razem za pomocą miksera lub trzepaczki do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody.
Wyjmujemy jedną z 2 pozostałych części jasnego ciasta z lodówki. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy ulubione kształty foremkami. Pieczemy ok. 12 min. w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika lukrujemy i dekorujemy posypkami. Pozostawiamy do zastygnięcia na kilka godzin.

Kruche ciasteczka z nadzieniem kajmakowym

Dodatkowe składniki:
  • gotowy kajmak lub puszka słodzonego mleka skondensowanego
Aby uzyskać kajmak gotujemy mleko w puszce (zamkniętej) ok. 3 godzin tak, by woda stale przykrywała puszkę. Po 3 godzinach wyjmujemy puszkę z wody i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy ostygnie, można ją otworzyć i cieszyć się przepysznym kajmakiem.
Ostatnią porcję ciasta wyjmuje z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą foremek wykrawamy ulubione kształty, u mnie królują gwiazdy i serca. Można zrobić zarówno ciasteczka "z dziurką" jak też bez niej, po prostu przełożone kajmakiem, ja jednak lubię ten efekt wystającego kajmaku z ciasteczek, dlatego preferuję opcję "z dziurką". Żeby je zrobić należy w większych ciastkach wykroić za pomocą mniejszej foremki środek, a po upieczeniu na całe ciastko posmarowane kajmakiem nałożyć takie "z dziurką". Ciastka pieczemy tak jak poprzednio, ok. 12 min w 180 stopniach.

Ciastka te są świetne również na każdą inną okazję, szczególnie że wszystkim bardzo smakują.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciastka, w szczególności z czekoladą. Często piekę je sam w domu. Ostatnio np. przygotowywałem pyszne domowe markizy czekoladowe wg przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Czekolada to mój ulubiony smakołyk oraz dodatek do ciast i deserów.

    OdpowiedzUsuń