Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- szczypta mielonego imbiru i kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- ok. 6-7 gruszek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- polewa czekoladowa (niekoniecznie)
Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Orzechy siekamy (nie za drobno). Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy na gładką puszystą masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z kakao, przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Wlewamy szklankę oleju i mieszamy. Do masy kakaowej dodajemy partiami masę jajeczną. Gdy powstanie jednolita masa, dorzucamy orzechy i gruszki. Mieszamy i przekładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką formy (duża blacha). Pieczemy 40 min w 180 stopniach.
Można udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Ciasto jest bardzo smaczne, długo zachowuje świeżość, choć możecie nie mieć okazji tego sprawdzić, bo znika szybko:)
Smacznego :)
Zazwyczaj dodawałam do murzynka jakiś kwaskowaty dżem więc Twoja propozycja mnie zaskoczyła, ale myślę, że warto spróbować. Murzynek bardzo często piekę, gdy mam niespodziewanych gości bo to proste i szybkie ciasto. Na specjalne okazje lubię jednak zrobić coś ekstra i wtedy chętnie zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
OdpowiedzUsuńWiele z tych przepisów już przetestowałam i mogę polecić.