Zainspirowana przepisami Monikuchy musiałam skusić się na zrobienie chińszczyzny w sosie, w którym to zawsze dostaję takie dania w orientalnych knajpach. Wykorzystałam to co miałam w domu, brakiem innych składników nie przejmując się wcale;)
Składniki na dwie osoby.Składniki:
- duży pojedynczy filet z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 marchewka
- zielona cebulka do posypania
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2-3 łyżki sake
- 8 łyżek wody
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- szczypta imbiru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
Kurczaka kroimy w paski, mąkę z sodą mieszamy z octem i sosem sojowym i zalewamy marynatą kurczaka. Wstawiamy do lodówki (najlepiej zrobić to rano).
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w słupki, paprykę w paski.
Składniki na sos dokładnie mieszamy w misce.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju roślinnego i na mocno rozgrzanej smażymy kurczaka, aż się zezłoci (ok.5-7 min). Zdejmujemy mięso z patelni, jeśli trzeba podlewamy lekko olejem i smażymy warzywa, aż lekko zmiękną. Dodajemy kurczaka i sos i całość podsmażamy do zgęstnienia sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody.
Podajemy z chińskim makaronem pszennym, posypane zieloną cebulką.
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w słupki, paprykę w paski.
Składniki na sos dokładnie mieszamy w misce.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju roślinnego i na mocno rozgrzanej smażymy kurczaka, aż się zezłoci (ok.5-7 min). Zdejmujemy mięso z patelni, jeśli trzeba podlewamy lekko olejem i smażymy warzywa, aż lekko zmiękną. Dodajemy kurczaka i sos i całość podsmażamy do zgęstnienia sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody.
Podajemy z chińskim makaronem pszennym, posypane zieloną cebulką.
Smacznego :)
ja bym z przyjemnością zjadła takiego kurczaka w towarzystwie ryżu
OdpowiedzUsuńpyszne zdjęcia