niedziela, 14 marca 2010

Kurczak z warzywami w sosie po chińsku

Zainspirowana przepisami Monikuchy musiałam skusić się na zrobienie chińszczyzny w sosie, w którym to zawsze dostaję takie dania w orientalnych knajpach. Wykorzystałam to co miałam w domu, brakiem innych składników nie przejmując się wcale;)
Składniki na dwie osoby.

Składniki:
  • duży pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • zielona cebulka do posypania
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2-3 łyżki sake
  • 8 łyżek wody
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • szczypta imbiru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
Kurczaka kroimy w paski, mąkę z sodą mieszamy z octem i sosem sojowym i zalewamy marynatą kurczaka. Wstawiamy do lodówki (najlepiej zrobić to rano).
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w słupki, paprykę w paski.
Składniki na sos dokładnie mieszamy w misce.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju roślinnego i na mocno rozgrzanej smażymy kurczaka, aż się zezłoci (ok.5-7 min). Zdejmujemy mięso z patelni, jeśli trzeba podlewamy lekko olejem i smażymy warzywa, aż lekko zmiękną. Dodajemy kurczaka i sos i całość podsmażamy do zgęstnienia sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody.
Podajemy z chińskim makaronem pszennym, posypane zieloną cebulką.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. ja bym z przyjemnością zjadła takiego kurczaka w towarzystwie ryżu
    pyszne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń